Menu

Celeb vagyok.....2014

A+ A A-

Nemzeti Eszközkezelő Zrt - Lakásvásárlás - ingatlan felvásárlás - Net Zrt

Az utóbbi hónapokban ugrásszerűen megemelkedett a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek felkínált ingatlanok száma. Az indulástól számítva 2013. július végéig mintegy 7 300 ingatlan-felajánlást fogadott be a NET Zrt., amivel hozzávetőleg 32 900 személy lakhatása vált biztossá - közölte a társaság. A NET program a májusi jogszabályváltozásoknak köszönhetően vett újabb lendületet.


A 2013. június 30-ig feldolgozott adatok alapján a megvételre felajánlott ingatlanok átlagos forgalmi értéke a jelzálog-hitelszerződés megkötésekor 7,1 millió forint volt. Az ebből számított, a NET Zrt. által fizetendő átlagos vételár 3,3 millió forint körül alakult.

Az adatokból kitűnik, hogy az ingatlanok többsége a keleti országrészben, azon belül is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, de jelentős számú ingatlan-felajánlás érkezett Pest megyéből is. A dunántúli megyékben viszonylag kisszámú ingatlant kínáltak fel ez idáig, azonban a korábbiakhoz képest itt is bővülés tapasztalható, főleg Baranyában és Somogyban. A felajánlott ingatlanok 6 százaléka Budapesten, 16 százaléka megyei jogú városban, 39 százaléka vidéki városban, 39 százaléka pedig egyéb településen (község) található.

Több mint 7300 lakást vett meg az állam a hitelesektől


A NET program keretein belül a 2012. január 1-től 2013. június 30-ig terjedő időszakban 6,4 milliárd forint költségvetési forrás felhasználása mellett összesen 13,8 milliárd forint, jelzáloghitel-tartozásból fakadó hitelintézeti követelés megfizetése alól mentesültek a hiteladósok. A NET programba bekerült ingatlanok esetében tehát minden 1 forint költségvetési pénzzel 2,15 forint hitelintézeti követelést váltott ki a társaság.

A NET program a bekerülési feltételek módosításának köszönhetően újabb lendületet vett: júniusban mintegy 1200, júliusban pedig további közel 2200 ingatlant kínáltak fel az Eszközkezelőnek. A felajánlható ingatlan forgalmi értéke Budapesten és a megyei jogú városokban 15 millió forintról 20 millióra, egyéb településeken 10 millió forintról 15 millióra emelkedett. Kitolódott a 180 napos fizetési késedelemre vonatkozó dátum, a visszavásárlási jogosultság pedig a korábbi 2 éves időtartamról 5 évre nőtt. A fenti intézkedéseken túl a jogosultak köre a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülőkkel is bővült.

A súlyosan eladósodott családok lakhatásának hosszú távú biztosítása az Otthonvédelmi Akcióterv keretein belül létrehozott NET Zrt. feladata az, hogy a nehéz helyzetbe került hiteladósok ingatlanát állami forrásból, a magyar állam nevében eljárva és a magyar állam javára megvásárolja, és azt a korábbi tulajdonos és családja számára határozatlan időre bérbe adja - emlékeztetett közleményében a társaság.

A korábbi kormányzati tervek és a bankokkal 2011 decemberében kötött megállapodás alapján ugyanakkor elmaradásban van a társaság: 2012 végéig 8 ezer, 2014 végéig 25 ezer lakás megvásárlását tervezték.