Menu
Prev Next

Celeb vagyok.....2014

A+ A A-

Pedagógus életpálya modell 2013/2014 - Köznevelési törvény - Oktatási törvény 2013 - 2014

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár szerint a pedagógusok életpálya modellje gyakorlatilag 2013-tól kerül bevezetésre, a 2012/13-es tanév még változások nélkül fog lezajlani. A kormány előtt lévő törvénytervezet - elfogadása esetén  - 2013. január 1-én lét életbe, de gyakorlatilag 2013. szeptember 1-től alkalmazhatók majd az új szabályok.

– Kiterjesztettük a béremelést a pedagógiai szakszolgálatoknál, a szakmai szolgáltatásoknál és a gyermekvédelmi intézeteknél pedagógus munkakörökben dolgozókra is. Így jön ki az a több mint 150 ezer pedagógus, aki valódi béremelésben, mi több, jövedelemnövekedésben részesül. Ez új elem, hiszen ez az utóbbi három kategória a törvény eredeti szövege szerint csak késve kapott volna béremelést, tehát ez egy nagy pozitívum.

Balog: Semmi akadálya a pedagógusbér-emelésnek

Augusztus végén tárgyal az Országgyűlés a pedagóguséletpálya-modell rendeletmódosításáról – mondta Balog Zoltán a Hír TV kérdésére. Az emberi erőforrások minisztere szerdán jelentette be, hogy 60 százalékos béremelést kapnak szeptember elsejétől a pedagógusok, azonban ez elmarad a foglalkoztatási kormányrendeletben meghatározott 100 százalékos béremeléstől. Ezért a kormány nyár végén módosítani kívánja a rendeletet, ezáltal 2017-re valósulhat meg a tanárok 100 százalékos béremelése.

– A foglalkoztatási kormányrendelet, ami a pedagógusok foglalkoztatási szabályait rögzíti – nemcsak a pénzt, hanem a munkarendet is, ami jövő héten készül el –, a kormány elé fog kerülni, és abból mindenki látja pontosan, hogy mire számíthat szeptemberben. Ez már csak egy utólagos törvényi jóváhagyás lesz, maguk a feltételrendszerek a nyilvánosság előtt vannak, tehát azokat mindenki tudhatja, így készülhet a tanévre. A pénz meg megvan, úgyhogy semmi akadálya a pedagógusbér-emelésnek – nyilatkozta Balog Zoltán.

A  pedagógus életpályamodell 2013-ban indul útjára, ettől kezdve lehet számítani a pedagógusok jelentősebb béremelésére. A finanszírozásban is alapvető átalakulások várhatók, a tervek szerint a pedagógusok a bérüket közvetlenül az államtól kapják majd meg. A pedagógusok tekintélyét helyre kell állítani, ennek érdekében meg kell teremteni az anyagi és a szakmai feltételeket is.

 

Hoffmann Rózsa szerint az új köznevelési törvény keretjellegű lesz, de érvényesíteni fogja az állam felelősségét és irányító szerepét az oktatáson belül. Az oktatás közszolgáltatás, amelyet közpénzből finanszíroznak, tehát minden intézmény fenntartója az állam lesz. Önkormányzati fenntartás csak kivételes esetben fordulhat elő.

2013-tól a pedagógusok alapilletménye egyetemet végzettek esetében a jelenlegi minimálbér 200 százaléka, főiskolát végzetteknél  a jelenlegi minimálbér 180 százaléka lesz