Menu

Celeb vagyok.....2014

A+ A A-

Minimálbér 2014, minimálbér összege 2014

100,000 ft felett lesz a 2014-es minimálbér : Friss : 101500ft lett minimálbér

Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár szerint a kormány december elejéig lezárja a tárgyalásokat a munkáltatókkal és a munkavállalókkal. A munkáltatói oldal 2,4 százalékos, inflációkövető emelést tartana reálisnak, a munkavállalók képviselői pedig 5,4 százalékot szeretnének.

Czomba szerint jelenleg ez a két szám van terítéken, de még bármi lehet. "Nagy bizonyossággal merem állítani, hogy 2014-ben a minimálbér a 100 ezer forintot meg fogja haladni" – mondta Czomba Sándor.

Jövőre 2,4 százalékos infláció várható, így az érdekvédők 4,5-5 százalékos béremelést szeretnének, néhány területen 10 százalékos emelés is elképzelhető, ám sokan közülük még korainak tartják a számokkal való dobálózást – tudta meg a Napi.hu.

Tegnap számoltunk be a Liga Szakszervezetek bejelentéséről, miszerint 5,5 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelést szeretnének elérni, és kezdeményezik a 2014-es bértárgyalások megkezdését, illetve 4,5 százalékos országos bérajánlás elfogadását.

A minimálbér eszerint a jelenlegi 98 ezer forintról 103 390, a garantált bérminimum pedig 114 ezer forintról 120 270 forintra nőne 2014-ben.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke a lapnak elmondta, a gazdaság utóbbi időben mutatott teljesítménye miatt jogos elvárás a nemcsak az infláció szerinti növekedés, hanem a reálbérek emelése is. Ő 4,5-5 százalékos béremelést tart szükségesnek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy vannak olyan közalkalmazottak, akik eddig kimaradtak a béremelésekből, náluk bruttó 10 százalékos emelést is elképzelhetőnek tart. Palkovics szerint nem korai máris elkezdeni a bértárgyalásokat.

Ebben nem ért egyet Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének (ÁFEOSZ-COOP Szövetség) elnöke. Mint mondja, csak hétfőn kezdték tárgyalni a jövő évi költségvetést, ezért korai számokról beszélni. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára is így vélekedik. Ő december közepére teszi az ideális időpontot.

Zs. Szőke Zoltán szerint a vállalati szféra helyzete az elmúlt két évben nem volt túl jó, és még arról sincsenek biztos adatok, hogy ebben az időszakban végre tudták-e hajtani a viszonylag magas elvárt béremeléseket.