Menu
Prev Next

Celeb vagyok.....2014

A+ A A-

Kiemelt ápolási díj 2014: Kiemelt ápolási díjat vezet be a kormány

Ahogy korábban írtuk kiemelt ápolási díjat vezet be a kormány 2014-től !

Kiemelt ápolási díjat kapnának 2014-től a súlyosan egészségkárosodott, önellátásra nem vagy csak segítséggel képes embereket ápoló hozzátartozók, mások ápolási díja a mostaninál differenciáltabb lenne, ha az Országgyűlés elfogadja az erre vonatkozó módosítási javaslatokat.

A kormány a 2014-es költségvetést megalapozó törvénymódosításokkal nyújtotta be az ápolási díjra vonatkozó javaslatot. Az alapvető szabályok nem változnak, viszont a kormány bevezeti a kiemelt ápolási díj fogalmát.

Ápolási díjat azok kaphatnak, akik otthon ápolják egy tartósan gondozásra szoruló (pl. súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg) nagykorú hozzátartozójukat. Az ápolási díj alapösszege jelenleg havi 29 500 forint, és a havi ápolási díj az ápolt hozzátartozó egészségkárosodásától függően az alapösszeg 80 százaléka, 100 százaléka, vagy 130 százaléka lehet. Ezt a magasnak egyáltalán nem mondható díjat 10 százalékos nyugdíjjárulék terheli (jelenleg és a jövőben is), igaz, cserébe az ápolási díjban részesülő szolgálati időt szerez (egészségügyi szolgáltatásra az úgynevezett nemzeti kockázatközösség részeseként jogosult). Az említett havi alapösszeg a 2014. évre vonatkozó költségvetési törvény tervezete alapján várhatóan jövőre is változatlan marad.

Viszont a jelenlegi három helyett összesen négyféle ápolási díjat terveznek a szociális törvény módosításában, azok mértéke pedig az alapösszeg 80-100-150-180 százaléka lenne. 150 százalékot a fokozott ápolást igénylők, 180 százalékot a kiemelt ápolási díjban részesülők kaphatnak majd.