Menu
Prev Next
A+ A A-

Hitel, Hitelkalkulátor 2014

Lakáshitelek: jelentősen megnőtt az engedélyezett lakáshitelek száma és 2015-re tovább nőhet

Hitelek: jelentősen megnőtt az engedélyezett lakáshitelek száma és 2015-re tovább nőhet.

Úgy tűnik, hogy most megint mindenki lakást venne, az első félévben több mint 23 ezer lakáshitelt engedélyeztek Magyarországon közel 101 milliárd forint értékben, így az engedélyezett hitelek száma összesen kb. 53 százalékkal nőtt.

Bár az emelkedés részben magyarázható az alacsony bázissal, mivel 2013 első felében negatív csúcsot döntött az engedélyezések száma és összege, ugyanakkor az adat azt is jelzi, hogy a pénzintézetek hitelezési tevékenysége is erősödött. Az engedélyezett összeg átlagosan 4,3 millió forintra nőtt, ez a tavalyi azonos időszakban megfigyeltnél 500 ezer forinttal több.

Az idei év első felében az engedélyezett lakáscélú hitelek számának 23, összegének 29 százaléka volt államilag támogatott. Ez emelkedést mutat 2013 azonos időszakának 18, illetve 20 százalékos arányához képest. A növekedést a támogatott forinthitelek újbóli bevezetése magyarázza.

A KSH adatai szerint 2014. június 30-án a lakáshitelek állománya 3325 milliárd forint volt – ez a 2013. évi bruttó hazai termék (GDP) 11 százalékának felel meg –, aminek több mint 53 százalékát devizaalapú lakáshitelek tették ki.

A teljes hitelállomány közel 65 százaléka a bankoknál, 28 százaléka a jelzáloghitel-intézeteknél koncentrálódik, a lakás-takarékpénztáraknál több mint 4, a takarék- és a hitelszövetkezeteknél 3 százalék jelenik meg. Ezek az arányok 2013 végéhez képest nem mutatnak jelentős eltérést.

Változnak a futamidők?

Egyértelműen, nem. A lakáscélú hitelek átlagos futamideje a tavalyi év első felében 13 és fél év volt, ez 2014 közepére lényegében nem változott.

Fellendülőben az ingatlanhitelezés

Az ingatlanbefektetések volumene növekedett az előző évhez képest, és ezekhez a tranzakciókhoz a hitelek is egyre inkább elérhetők, azonban ez főként néhány nyugat-európai országra igaz. A magyar bankárok a magyar piac egészét tekintve optimistábbak lettek, de saját bankjuk portfóliójával kapcsolatban inkább zsugorodásra, mint növekedésre számítanak.

A tranzakciókra vonatkozó adatok biztatóak, az ingatlanbefektetések volumene elérte a 80 milliárd eurót, ami 25 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet, számos országban pedig a befektetések volumene elérte a válság előtti szintet. Az európai ingatlanbefektetési tranzakciók közel 70 százalékát három országban, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban hozták tető alá.

A kedvezőbb gazdasági környezet állhat a hitelezési tevékenység fellendülése mögött – mondja Andrea Sartori, a KPMG közép-kelet-európai ingatlanpiacért felelős partnere. A legtöbb európai ország GDP-je növekedett az elmúlt évben, a kedvezőbb kilátások pedig arra ösztönözték a bankokat, hogy növeljék a hitelek hozzáférhetőségét és enyhítsék a szigorú hitelezési feltételeket. Sartori szerint az európai pénzügyi intézményrendszer erősödik és nyitottabb lett a hitelezésre. Az alternatív finanszírozók megjelenése a piacon a kamatfelárak csökkenéséhez vezetett számos európai országban, a hitelezési verseny pedig élesebbé vált.
„Nem meglepő módon a bankok körében továbbra is népszerűbbek azok a hitelek, amelyeket jövedelmet termelő ingatlanok megvásárlására és nem ingatlanfejlesztésre akarnak fordítani a hitelfelvevők” – mondja Sartori. Oroszországban és Horvátországban a bankok egyformán nyitottak az új fejlesztések és a jövedelmet termelő ingatlanok finanszírozására, igaz, a hitelezési kedv a felmérés szerint nem kifejezetten erős ezekben az országokban. Lengyelországban, Romániában és Németországban a bankok szívesebben finanszíroznak új beruházásokat, Szlovéniában, Angliában és Bulgáriában viszont kifejezetten óvakodnak az ilyen hitelektől.

Hiteldilemmában a magyarok
Alacsony induló törlesztés, vagy jelentős kiszámíthatóság a hitel futamideje alatt – ezek az átlagos hitelfelvevő konkrét döntési lehetőségei ma. A különbség zsebre megy, akár 16 százalékkal is több lehet a törlesztőrészlet.

„A magyar bankárok zöme szerint az ingatlanhitel-állomány a következő 12-18 hónapban nem változik a bankszektorban. Ez lényeges előrelépés a tavalyi felméréshez képest, amikor az összes megkérdezett kisebb-nagyobb visszaesésre számított. Meglepő módon a bankárok borúsabban látják saját bankjuk portfóliójának alakulását, mint az egész bankszektorét. A válaszadók nagyjából fele mondta, hogy saját ingatlanhitel-portfóliója zsugorodni fog, másik felük pedig úgy véli, hogy ingatlanhitel-állománya nem változik” – elemezte a magyarországi eredményeket Sartori.

A felmérés szerint a jövedelemtermelő ingatlanok hitelezésére leginkább Németország, Anglia, Ausztria és Szlovákia nyitott. Magyarországon a bankok ugyancsak a jövedelemtermelő ingatlanokat részesítik előnyben a fejlesztésekkel szemben. Sartori a felmérés alapján úgy véli, hogy a nyugat-európai országokban fellendülő ingatlanpiac felrázhatja a közép-kelet-európai régiót is: „A térségnek ideje nagyobb sebességre kapcsolni, hiszen Közép-Kelet-Európa csak 3,4 százalékát adja az európai ingatlanbefektetések volumenének.”

A KPMG felmérése arra is felhívja a figyelmet, hogy Közép-Kelet-Európában továbbra is magas a problémás hitelek aránya – leginkább Románia, Bulgária és Szlovénia küzd ezzel a problémával. Romániában, Bulgáriában és Szlovákiában a legpesszimistábbak a bankok a hitelek restrukturálását illetően, itt a bankárok a problémás hitelek nagyjából 40 százalékát tartják menthetőnek. A magyar bankárok szerint a problémás hitelek többsége rendezhető átstrukturálással. A pozitív jelek ellenére a különböző régiókban előfordulhatnak olyan geopolitikai feszültségek, amelyek negatív hatással lesznek az európai és a világgazdaságra is, és visszavethetik a fejlődést” – figyelmeztetett Andrea Sartori.

A Provident gyorskölcsönre egyre több a panasz

Sokan panaszkodnak, hogy sokat fizetnek vissza a felvett kölcsön után a Provident részére ! Sajnos ilyenkor már nem lehet mit tenni, a gyorskölcsönöket nyújtó cég vállalkozásként működik és előre kellett volna átgondolni, hogy később tudják-e fizetni a heti törlesztőrészleteket vagy sem !

Panasz benyújtására az alábbi módokon van lehetőség :

Kérjük, szíveskedjék figyelmesen elolvasni az alábbi ismertetőt, amelyben a fogyasztói bejelentéseket és panaszokat kezelő szervezeti egységeinkről, az egyéb jogorvoslati lehetőségekről, valamint felügyeleti szervünkről tájékoztatjuk.

Panaszkezelési tájékoztató 

Amennyiben a kölcsönszerződéssel, szolgáltatásunkkal kapcsolatban bármilyen kérdése, problémája merülne fel, az alábbi lehetőségekkel élhet:

  • Telefonon:
    Társaságunk Ügyfélszolgálatához fordulhat a 06 40 50 50 50-es telefonszámon
  • Írásban:
    Panaszát levélben, vagy a panasz-bejelentő nyomtatványt kitöltve küldheti el Ügyfél-tájékoztatási Csoportunk részére (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 42-46.).

A panasz-bejelentő nyomtatvány letölthető itt: Panasz-bejelentő nyomtatvány
 
Személyesen:
az illetékes Adminisztrációs központot személyesen is felkeresheti nyitvatartási időben.

Adminisztrációs központjaink listáját itt találja: Adminisztrációs központok 

 

Vállalatunk panaszkezelési szabályzatát az alábbi linken érheti el:

Panaszkezelési szabályzat

 

Tájékoztatjuk, hogy panasza elutasítása, vagy a panasz kivizsgálására előírt 30 napos törvényi válaszadási határidő eredménytelen eltelte esetén – panasza jellege szerint - az alábbi hatósághoz, illetve testülethez fordulhat:

Magyar Nemzeti Bank

levelezési címe: 1534 Budapest BKKP Pf. 777

telefon: 06 40 203 776
e-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Pénzügyi Békéltető Testület (a szerződés létrejöttével, érvényességével, joghatásaival és megszűnésével, továbbá a szerződésszegéssel és annak joghatásaival kapcsolatos jogvita esetén)

levelezési címe: H-1525 Budapest BKKP Pf. 172

telefon: 061-4899-100
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Természetesen igényének érvényesítéséhez az illetékes bíróságnál is eljárást indíthat.

Tájékoztatjuk, hogy a nem saját néven megtett panaszhoz elengedhetetlenül szükséges csatolni a formai és tartalmi szempontból megfelelő meghatalmazást is. Banktitoknak minősülő adatokat harmadik személy részére akkor adhatunk ki, ha ügyfelünk a rá vonatkozó, kiszolgáltatható banktitokkört pontosan megjelölve erre felhatalmazást ad. Az írásbeli meghatalmazás megadására sor kerülhet közokirati (közjegyző által hitelesített meghatalmazás) vagy teljes bizonyító erejű magánokirati (két tanú jelenlétében aláírt meghatalmazás) formában is. A meghatalmazottak eljárásának megkönnyítése érdekében az alábbi linken érhető el egy meghatalmazás minta:

Meghatalmazás