Menu
Prev Next
A+ A A-

Google Street View hu - magyar Google Street View

Utcakép néven találkozhatnak a Google Stret View magyar kiadásával azok a felhasználók, akik magyar nyelven használják a Gmailt. A szolgáltatás hosszas jogi hercehurca után élesedett.

Nemcsak Budapestet, hanem az egész országot bejárták a Google autói, amelyek 2009-ben jelentek meg először az utcákon, ám a Google Street View, azaz Utcakép szolgáltatás különféle jogi aggályok miatt csak most indulhatott el – adta hírül a HWSW kedd reggel.

Fotó: Google Street View

A magyar felhasználók a régióban utolsóként használhatják a Street View-t. Először Jóri András adatvédelmi biztos kifogásolta, hogy a képeken a járókelők arcait és az autók rendszámait is rögzítik, és bár a Google ezeket elhomályosítja a képeken, az eredeti fotókat tárolja egy nem EU-tagországban lévő szerveren.

A Google autói akkor kivonultak az országból, és a témát évekig pihentették. 2011-ben Jóri András áldását adta, bár voltak feltételi. Kikötötte például, hogy a nyers felvételek semmiképpen sem kerülhetnek nyilvánosságra, illetve hogy a lakosságot legalább a fotózás előtt egy héttel tájékoztatni kell.

Fotó: Google

A Street View elsőként 2007-ben indult, San Francisco és környéke, illetve Las Vegas és Los Angeles bemutatásával. A lefedettség folyamatosan bővült.

Magyarország Európában szinte utolsóként került fel a szolgáltatás térképére, viszont szinte az egész magyar úthálózatot lefedték.