Menu

Szocpol kalkulátor

Számoljon velünk

%

Ft,-

Ft,-

A+ A A-

Szocpol 2015 - Kalkulátor, feltételek, részletek

Szocpol 2015: Nagyon várják már a szocpolt

A kormány átalakítja a szociálpolitikai (szocpol) támogatást 2015-2016 évben ! Forrás


Ennyi cég még sosem szűnt meg az építőiparban, az állami beruházások várható kifulladása pedig még mélyebbre lökheti a szektort. A vállalkozások ezért nagyon várják a szocpolt, amelytől a lakásépítések felfutását várják.

Voltak már kirívóan rossz negyedévei a magyar építőipari vállalkozásoknak, de még sosem szűnt meg 1700 cég egyetlen negyedév alatt, ahogyan arra sem volt korábban példa, hogy a törölt cégek száma négy egymást követő negyedévben is meghaladja az 1500-at. „Az ágazat nagyon várja már a szociálpolitikai támogatás kiterjesztését, mert ez lökést adhat az ingatlanpiacnak és rajta keresztül az építőipari megrendeléseknek is” – mondja Tóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató ügyvezetője.

A harmadik negyedévben 1703 cég szűnt meg Magyarországon – ilyen sok vállalatot még sosem töröltek a hatóságok három hónap leforgása alatt. Ennél is nagyobb feszültségeket jelez azonban az a tény, hogy az elmúlt négy negyedév mindegyikében több mint 1500 cég tűnt el, a 12 hónapra visszatekintő statisztika 6458 megszűnt vállalkozást mutat. Év végéig tehát várhatóan több mint 6500 cég szűnik meg, ami 16 százalékos növekedést jelent 2013-hoz képest.

„Az elmúlt néhány évben tapasztalt forintgyengülés és a pénzintézeteket érintő szabályozás miatt a jelzálog-hitelezés keresleti és kínálati oldala – így az ingatlanpiac is – drasztikusan visszaesett, ami az elhalasztott lakáskereslet komoly mértékű felhalmozódásához vezetett. Ennek a keresletnek a felszabadítása, azon túl, hogy építőipari fellendülést okozna, a teljes hazai fogyasztásnak és gazdaságnak is előnyére válna. Üdvözlendő tehát minden olyan lépés, ami ezt célozza, így a szociálpolitikai támogatás kiterjesztése is” – mondja az Opten igazgatója.

„Nagyon várja már az építőipar a szociálpolitikai támogatás kiterjesztését a használt lakásokra, egyrészt mivel az állami szerepvállalás önmagában is növeli az ingatlanpiaci keresletet, másrészt mert a támogatás bevezetésének halogatása deflációhoz hasonló helyzetet eredményez, hiszen mind az ingatlanpiaci vásárlók, mind a beruházók kivárásra játszanak” – mondja Tóth Tamás. Az ügyvezető szerint a lakásépítési és -felújítási piacon a használt lakásokra kiterjesztett szocpol hozhat áttörést, mert ez indítja be igazán a forgalom növekedését, amiből a kisebb vállalkozások is profitálhatnak.

A fellendüléshez azonban a szociálpolitikai támogatás önmagában nem elég, amíg a pénzintézeti rendszer és a hitelezési szabályozás körül nem csillapodik a bizalmatlanság. Addig ugyanis a jelzálog-hitelezés keresleti és kínálati oldala is messze elmarad a gazdaságban rejlő potenciáltól” – értékel Tóth Tamás.

Pozitív fejlemény, hogy a megrendelések, ha 2015-ben felpörögnek az építőiparnak ebben a szegmensében is, egy valamivel egészségesebb mikro- és kisvállalkozói piacon fognak lecsapódni, mint a válság előtt. Nagyon sok likviditási és egyéb problémákkal küszködő kisebb cég rostálódott ki a piacról 2008, azaz a válság kitörése óta, és néhány éve látszólag csökken a jogszabályi kiskapukkal való visszaélés és a rosszhiszemű cégalapítás mértéke is. Az Opten igazgatója úgy véli: a ma talpon lévő cégek valamelyest erősebbek és összességében megbízhatóbbak, mint a válság előtti cégállomány, az üzleti etika szintje viszont sajnos továbbra is rendkívül alacsony.

Az Opten ügyvezetője által leírt folyamatot jól alátámasztja az ágazatban működő cégek számának alakulása. Ez meglepő módon a válság kitörését követő néhány évben még emelkedni tudott a nagyszámú alapítás eredményeként. „Ez volt az az időszak, amikor az építőipari megszűnések 60-80 százalékának hátterében felszámolás, azaz hátrahagyott tartozások húzódtak meg. A cégek gyakorlatilag egymást tették tönkre a lánctartozásokkal” – mondja Tóth Tamás. A működő cégek száma azonban a 2012 eleji csaknem 74 000-ről mára 67 150-re csökkent, a felszámolással megszűnők aránya pedig az összes törölt vállalkozáson belül 50 százalék alá esett vissza.

Mi kell a szocpol igényléshez 2014-től? Feltételek :

Szocpol melyik banknál igényelhető?

OTP Bank - Vissza nem térítendő állami támogatás - szocpol

Szocpol | FHB Bank

UniCredit Bank Hungary Zrt. | Lakásépítési támogatás, szocpol

Mennyi a szocpol összege és mi határozza meg?

  • A gyermekek száma
  • A lakóépület hasznos alapterülete
  • A lakóingatlan energetikai minősítése

 

Vissza nem térítendő állami támogatás (szocpol) vehető igénybe a Magyarország területén 2010. január 1-jét követően kiadott

- építési engedéllyel rendelkező új lakás építéséhez, illetve

- használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás vásárlásához.

Új lakásnak az számít, mely

- az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi engedély köteles, vagy

- az a lakás, amelyet jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára épít, vagy építtet, és amelyet első ízben természetes személy részére értékesítenek, vagy amelyet másodízben értékesítenek természetes személy részére, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó.

A támogatás azonban csak abban az esetben vehető igénybe, ha építés esetén az általános forgalmi adó nélkül, a lakóépület teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó bekerülési költség vagy vásárlás esetén áfa és telekár nélkül meghatározott, a lakás teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó vételár nem haladja meg a 300 ezer forintot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében a 350 ezer forintot.

Vásárlás esetén új az a lakás, amelyet jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára épít, vagy építtet, és

  • amelyet első ízben természetes személy részére értékesítenek, vagy
  • amelyet másodízben értékesítenek természetes személy részére, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó.

A 256/2011. számú kormányrendeletben olvashatók a 2012. január 1-től hatályos Lakásépítési támogatás részletei.

AlapterületTámogatás 2 gyermek esetén
60-75 m2 800 000 Ft.
75,01-90 m2 1 000 000 Ft.
90,1m2–160m2 1 300 000 Ft.

 

AlapterületTámogatás 3 gyermek esetén
70-85 m2 1 200 000 Ft
85,01-100 m2 1 500 000 Ft
100,1m2–160m2 2 000 000 Ft

 

AlapterületTámogatás 4 vagy több gyermek esetén
80-95 m2 1 600 000 Ft
95,01-110 m2 2 000 000 Ft
110,1m2–160m2 2 500 000 Ft

 

Amennyiben „A” energetikai kategóriájú lakás kerül építésre, akkor a fenti értékek esetén 1,1 szeres szorzót kell alkalmazni. „A+” energiaosztály esetén a szorzó 1,2, míg passzív házaknál 1,3. forrás

Az igénylőnek a vásárolni kívánt lakás „B” (követelménynél jobb) vagy annál kedvezőbb energetikai minősítési osztályát igazoló hatályos energetikai tanúsítványt a hitelintézetnél be kell mutatnia, illetve lakás építése esetén a hitelintézethez be kell nyújtania az energetikai számítást a tervezett lakás várható energetikai minősítési osztályról, amely ugyancsak „B” (követelménynél jobb) vagy annál kedvezőbb energetikai minősítési osztályú lehet.

Amennyiben a felépült lakás energiatanúsítványában szereplő energetikai minősítési osztály nem éri el a „B” (követelménynél jobb) vagy annál kedvezőbb energetikai minősítési osztályt, akkor a támogatott személy a már folyósított támogatást az igénybevétel napjától esedékes, a Ptk. 232. § (3) bekezdése szerint számított kamatokkal együtt – a használatbavételi engedély kiadásától számított 30 napon belül – köteles a hitelintézeten keresztül visszafizetni.

Költségek szocpol igénylés esetén :

Amennyiben a szocpol mellé hitelt is igényel, az alábbi költségeket általában nem kell megfizetni. Ha csak szocpolt igényel, a következő költségekkel számolj:

  • Köztartozás‐mentesség igazolása: 3.000 Ft
  • Egészségbiztosítási igazolás: 3.000 Ft
  • Tulajdoni lap másolata: 3.600 Ft/6.000 Ft
  • Értékbecslés (vagy helyszíni szemle): 17.500 Ft
  • Energiatanúsítvány: 18.000 Ft – 35.000 Ft

Összköltsége tehát 45,000 és 65,000 forint között lesz, ha csak szocpolt szeretne.

 

Már a 2014-es választási kampányban is téma a szocpol :

 

LMP: 2010-es célok vannak

Az LMP szándékairól 2010-es programjuk alapján tudtunk tájékozódni. Ebben kiemelt cél a lakhatáshoz való jog alkotmányba foglalása. A legfontosabb feladatok között szerepel a hosszú távú nemzeti lakáspolitikai program kidolgozása, hogy "mindenkinek lehetősége legyen megfelelő otthonhoz jutni, azoknak is, akik önerőből ezt nem tudnák megszerezni". Hangsúlyozzák, hogy a lakástámogatásokat nagyobb mértékben kell célzottan az arra valóban rászoruló csoportokhoz és a kritikus területekre eljuttatni.

A célzott forrásokat egy kiterjedt közösségi lakásszektor kialakítására, a lakásfenntartási támogatás kiterjesztésére és emelésére, a szegregált telepek felszámolására és rehabilitációs programjainak felgyorsítására, a kilakoltatások megelőzésére, a hajléktalanság visszaszorítására használnák fel.

A lakásépítési kedvezményeket (SZOCPOL) úgy alakítanák át, hogy azonos támogatás járjon használt és új lakás vásárlása esetén; a támogatás összege legyen differenciált a háztartás jövedelme és vagyona alapján; a támogatást át lehessen váltani hosszú távú lakáshitel-törlesztési támogatásra és lakbér-támogatásra.

Elengedhetetlennek tartják egy kiterjedt közösségi lakásszektor kialakítását: növelnék a közösségi (állami, önkormányzati, szövetkezeti) tulajdonú lakások számát, bizonyos feltételekkel magántulajdonú lakások bevonásával is. Koncepciót dolgoznának ki a lakásügyi jogszabályok módosítására, a közösségi lakásszektort üzemeltető intézményrendszer kialakítására, a bérlakások elosztásának elveire és a kapcsolódó lakbértámogatás szabályaira.

A lakásfenntartási támogatást jelentős kiterjesztését és emelését, valamint a normatív lakásköltség lakástípusok szerinti differenciálását tartják szükségesnek. Az LMP szerint kiemelt jelentőségű feladat a hajléktalanná válás,illetve a lakhatást veszélyeztető hátralékok kialakulásának megelőzése és a létrejött hátralékok kezelése, a hajléktalan-ellátás fejlesztése, valamint az utcai hajléktalanság visszaszorítása.

A rezsiköltségek csökkentését takarékosságra ösztönző, célzott, lakásfenntartási támogatással kombinált gázár-támogatási programmal oldanák meg.

DK: új adósságkonszolidációra van szükség

A Demokratikus Koalíció szerint a következő kormányzati ciklusban megkerülhetetlen a lakhatási kérdések komplex kezelése. A párt szerint ezt indokolja a lakásvesztés megelőzése, a támogatások építés és felújítás közötti megosztásának újragondolása, a bérlakásállomány növelésének igénye. Olyan lakáspolitikát sürgetnek, amelyben megoldást kell keresni devizahitelesek problémáira, amely szerintük további állami szerepvállalást igényel, különösen a fizetésképtelenné vált családok esetében.

A közüzemi tartozások kezelésére új adósságkonszolidációt tartanak szükségesnek, javasolják a többi között intelligens és előre fizetős mérőórák felszerelését. A rezsiköltségek csökkentését az épület-felújítások támogatására fordítható összegek növelésével fokoznák.

A DK azt kezdeményezi, hogy a következő kormány állami segítséget nyújtson bérlakások építéséhez és lakbértámogatáshoz. Szerintük 15-25 éves távlatban a 20 %-os bérlakás-arány elérését kell megcélozni.

Mivel úgy látják, hogy hiány van megfizethető bérű lakásokból, az európai uniós források az állami és önkormányzati szektor mellett magántársaságokat is bevonnának magasabb használati értékű bérlakások építésébe. Ezzel, valamint az üres lakásállomány mobilizálásával segítenék, hogy a fiatalok és az alacsony jövedelműek bérlakásban oldják meg lakhatásukat. Úgy vélik, a munkavállaláshoz kötött, esetleg a gyermeklétszámmal kombinált magasabb lakhatási támogatással a bérletet mint elérhető és ésszerű lakhatási modellt lehetne elterjeszteni, ami egyben elősegíti a munkaerő mobilitást is.

A DK a lakáspolitika kiemelkedően fontos kérdésének tartja a lakótelepi rezsiköltségek leszorítását. A korszerűsítés ösztönzésére a panelprogram kiterjesztését is fontosnak tartják. tovább